KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ve čtvrtek začíná MHF Pražské jaro. Koncert bude i na ČT art, na ČRo Vltava a na Kampě english

Na přání dirigenta a klavíristy Daniela Barenboima stane ve čtvrtek 12. května v čele orchestru West-Eastern Divan Orchestra osmadvacetiletý dirigent Thomas Guggeis, aby společně provedli erbovní dílo festivalu, Mou vlast Bedřicha Smetany. Zahajovací koncert Pražského jara se bude konat od 20 hodin ve Smetanově síni Obecního domu a můžete ho sledovat rovněž na ČT art, rozhlasový přenos zprostředkuje i Český rozhlas na stanici Vltava. Pořadatelé nabídnou také přímý přenos na velkoplošné obrazovce se špičkovým zvukem v parku Kampa. Program tam začíná už v 16 hodin koncerty dětí a studentů základních uměleckých škol.

Hluboce mě mrzí, že musím odříct zahájení Pražského jara,“ říká Daniel Barenboim, který kvůli zdravotním problémům nemůže přijet. „Velmi jsem se na tyto koncerty těšil. Tentokrát však musím upřednostnit své zdraví. Jsem velmi vděčný, že mne Thomas Guggeis na těchto koncertech pohotově zastoupí. Pojmy ‚vlast‘ a ‚domov‘ jsou pro náš orchestr významnými, neboť stále nemáme svou vlast a domov,“ doplnil dirigent na adresu West-Eastern Divan Orchestra, v němž bok po boku hrají mladí izraelští a arabští hudebníci.

Na koncertech, které se budou konat od 16 hodin na Kampě, vystoupí Pardubická žesťová harmonie, Dechový orchestr ZUŠ Iši Krejčího Olomouc, Dechový orchestr ZUŠ Králíky, Saxofonové kvarteto PrahaKomorní symfonický orchestr Česká Lípa. Akce pod širým nebem je zdarma. Více informací o festivalu, programu a účinkujících najdete zde.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky