KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Doležalovo kvarteto a Kasík i symfonici s mladými umělci na JFO english

Cyklus komorních koncertů Janáčkovy filharmonie, který je nedílnou součástí celé ostravské koncertní sezóny, pokračuje. V pondělí 13. února se ve Vesmíru od sedmé hodiny večerní představí Doležalovo kvarteto a klavírista Martin Kasík, který nahradí Lukáše Vondráčka. Ten až do poloviny letošního roku ohlásil koncertní pauzu. Na koncertě zaznějí díla českých mistrů Josefa Myslivečka, Vítězslava Nováka nebo jeho učitele Antonína Dvořáka. O tři dny později, ve čtvrtek 16. února od osmnácti hodin, JFO doprovodí ve Vesmíru také další mladé umělce.

Doležalovo kvarteto se vrací do naší komorní řady, tentokrát s ryze českým programem. Zejména kvartet Josefa Myslivečka a kvintet Vítězslava Nováka slýcháme na podiích málokdy. Je to tedy vzácná příležitost vychutnat si právě tyto skladby a k tomu snad nejslavnější komorní dílo Antonína Dvořáka. Bude to mimořádně zajímavý večer,“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla.

Původně se Josef Mysliveček vyučil mlynářem, ale byla to nakonec hudba, které doslova propadl. Zanechal po sobě bohaté dílo s řadou oper, oratorií, sinfonií a nástrojových komorních skladeb. Znal se s Mozartem a vzájemně se respektovali. Smyčcový kvartet napsal v roce 1768. Jeho hudba se do podvědomí širší veřejnosti vrátila díky koprodukčnímu filmu Il BoemoVojtěchem Dykem v hlavní roli, který byl nominován za Českou republiku na Oscara. Do soutěže se ale neprobojoval.

Klavírní kvintet Vítězslava Nováka vznikl v roce 1897 v období umělcova bujícího hudebního folklorismu. Ve skladbě jsou patrné lidové motivy. Jeho učitel Antonín Dvořák skladbu zkritizoval, což Nováka svého času velmi mrzelo.

Antonín Dvořák napsal Druhý klavírní kvintet na svém letním sídle ve Vysoké v roce 1887. Do hudby se promítla idylická atmosféra prostředí, ač v něm zaznívají i melancholické prvky.

Druhý koncertní večer Janáčkovy filharmonie bude ve čtvrtek 16. února patřit francouzským a ruským mistrům v podání začínajících umělců. Houslisté Matej PčolinskýRoman Červinka, klarinetista Ondřej Janča a flétnistka Alexandra Piskořová se představí se pod vedením asistenta šéfdirigenta Maroše Potokára.

Koncert mladých interpretů bude z dramaturgického hlediska rovněž velmi atraktivní. Autoři jako Chausson, Francaix či Borne nám mohou výrazně rozšířit náš hudební rozhled. Je to hudba skvělá, energická, vášnivá a dobře se poslouchá,“ doplnil Jan Žemla.

Na úvod zazní pozdně romantická skladba Poème od Ernsta Chaussona. Jde o jedno z posledních autorových děl, který zemřel mladý při tragické nehodě na kole. Další skladatel a klavírista Jean Françaix patří k nejhranějším francouzským skladatelům druhé poloviny dvacátého století. Jeho čtyřvětý Koncert pro klarinet a orchestr nese prvky novoromantismu. 

Ruský houslista a skladatel Julius Conus se narodil do hudební rodiny a hudbu studoval na Moskevské konzervatoři. V případě Houslového koncertu se jedná o nejznámější a patrně i nejzdařilejší skladatelovo dílo. Jako poslední zazní skladba Fantazie „Carmen“ pro flétnu a orchestr od francouzského skladatele a flétnisty Françoise Borna. Dílo patří k jeho nejslavnějším a dodnes se drží na špici repertoáru flétnistů po celém západním světě.

Foto: archiv interpretů, Fb JfO, Robert Blahůšek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky