KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ostravská filharmonie s mladými umělci english

Janáčkova filharmonie Ostrava na letošek chystá tři koncerty s mladými umělci, kteří úspěšně prošli interpretační soutěží orchestru. Na prvním z nich se už zítra, ve čtvrtek 26. ledna představí harfista Martin Sadílek, klarinetisté Anna Sysová a Marek Švejkar, houslista Arnau Petřivalský a violoncellista David Pěruška. Zahrají skladby mistrů českého klasicismu. Dirigovat bude Adam Sedlický. Koncert se koná ve Vesmíru, kam také zájemci můžou přijít na veřejnou generálku od 10 hodin dopoledne.

Mladí sólisté, které každoročně vybíráme na naší interpretační soutěži, si sami volí skladbu, kterou chtějí s velkým symfonickým orchestrem přednést. Koncert vycházejících hvězd je zároveň první, u kterého zpřístupníme generální zkoušku veřejnosti,“ doplnil ředitel JFO Jan Žemla. Veřejnou generálku nabídne orchestr i jinak u vyprodané Dvořákovy Osmé nebo Čajkovského Patetické. „Znovu se potvrzuje, že poptávka posluchačů roste, a že bychom bez problémů vyprodávali i větší sál,“ uzavřel Žemla.

Na programu budou skladby významných autorů klasicismu. Jan Křtitel Krumpholz byl český harfista a hudební skladatel, který studoval v Paříži a působil ve Vídni. Koncert pro harfu a orchestr složil v roce 1778 a sám ho premiéroval. František Vincenc Kramář se inspiroval MozartemBeethovenem. Měl na hudebníky vždy vysoké nároky, což dokazuje i ve svém Koncertu pro dva klarinety a orchestr. Melancholická serenáda patří ke kratším skladbám Petra Iljiče Čajkovského, přesto není jednoduchá na interpretaci. Stejně tak Valse-Scherzo pro housle a orchestr z roku 1877 klade na sólistu vysoké technické nároky. Závěr pak bude patřit Josefu Haydnovi a jeho Koncertu pro violoncello a orchestr, zkomponovaného v roce 1783.

Pro mimořádný zájem zpřístupní Janáčkova filharmonie Ostrava veřejnosti své generální zkoušky. Dosud to nebylo možné, protože se ve Vesmíru realizovaly dílčí úpravy a hledal se ideální provozní formát. První je na programu 26. ledna od 10 hodin dopoledne. Další termíny jsou na řadě v rámci symfonického cyklu u koncertů A4 – Wagner a jeho jediná symfonieA5 – Dvořákovy Osmé, dále u B3 – Čajkovského Patetické, a také u prvních tří termínů z Cyklu E.

Foto: Roderik Kučavík, archivy umělců

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky