KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klaudová a Netopil v barokním kroměřížském repertoáru english

Na začátku pátého ročníku Letní hudební akademie Kroměříž a jejího doprovodného programu Hudební Kroměříž zazněl v pátek v Rotundě v Květné zahradě komorní program sestavený z barokní hudby. Hudba dvou z pěti zastoupených autorů měla zdroj v bohatém historickém notovém archivu uchovaném v kroměřížském Arcibiskupském zámkuSoubor vedl Tomáš Netopil​ s barokními houslemi, sólistkou byla Markéta Klaudová. 

Jednak to byly sonáty Pietra Andrey Zianiho, Monteverdiho následovníka, jednak duchovní vokální skladba Stella Coeli extirpavit, kterou napsal raně barokní italský kněz a hudebník Bonifazio Graziani. Oba autoři patří mezi četná jména hudební historie, o nichž se obecně už moc neví. Kdokoli a kdykoli je připomene, činí dobře. Vokální sólistkou byla Markéta Klaudová, v minulých letech ještě frekventantka kroměřížské akademie ve třídě Kateřiny Kněžíkové, nyní už strmě zrající interpretka. Je schopná obdařit sopránový part čistým průzračným hlasem příjemně napjatým a pronikajícím do nejvyšších poloh, kultivovaně ovládaným ve výrazu, v ozdobách i v dynamice. Neméně objevné bylo zařazení instrumentálních skladeb Jeana-Marii LeclairaJeana-Françoise Dandrieua a pak samozřejmě i zapálené provedení závěrečné komorní kantáty Le Retour de la Paix (Návrat míru), slavnostního dílka z pera Michela Pignoleta de Montéclair, autora z přelomu 17. a 18. století.

Koncert byl ovšem zajímavý nejen repertoárem, ale také složením pětičlenného barokního souboru Collegium Colloredo, symbolicky nesoucího jméno prvního olomouckého arcibiskupa. Sešli se v něm totiž cembalistka Barbara Maria Willi, loutnista Karel Fleischlinger, violoncellistka Petra Čadová Machková a u pultů houslí Jana Chytilová Anýžová a Tomáš Netopil. Zakladatel a umělecký garant letní akademie, dirigent s minulostí houslisty, se čím dál víc a vážněji, ovšem i tak spíše jako koníčkem, zabývá hrou na barokní housle. Znělo to – jemu i jim všem dohromady – velmi energicky a s jistotou, ve zvuku přiměřeně syrově, dravě a obnaženě, celkově zaujatě a neakademicky. I když se na historicky poučenou interpretaci staré hudby ve smyčcových nástrojích akademie nezaměřuje, byl to – jako doplňkový bonus naplněný pohodovou profesionální muzikalitou – velmi zajímavý večer. 

Foto: LHAK

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky