KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Plzeň přispěla k poctě Bedřichu Smetanovi komponovaným pořadem english

„Čím déle Krajný hrál, tím více byla vidět koncepce jeho interpretace.“

„Janál je umělcem, který dovede kolem sebe vytvořit obrovský prostor.“

„S pěvci spolupracoval u klavíru vynikajícím způsobem dirigent Ivan Pařík.“

V Plzni v Domě hudby se konal koncert k připomenutí začátku místního festivalu Smetanovské dny. Přizváni byli umělci, kteří účinkovali na jeho prvním ročníku v roce 1981, dirigent Ivan Pařík a klavírista Boris Krajný, a další umělci s festivalem spjatí, pěvci Roman Janál a Ivana Veberová, a publicistka Gabriela Špalková.

Slavnostní koncert a jeho průběh měla v režii plzeňská hudební publicistka Gabriela Špalková, která pořad doprovázela průvodním slovem a také byla autorkou slova do programu. Její koncepce byla představit Bedřicha Smetanu od jeho dětství a studentských let, která prožil mimo jiné také v Plzni, k tvorbě jeho stěžejních životních opusů. Příjemný projev Špalkové byl doplněn i interakcí s publikem nebo některými improvizacemi. Třeba nechala hned v úvodu koncertu zcela mimo plánovaný program klavíristu zahrát úryvek z předehry opery Němá z Portici Daniela Aubera a následně publikum dílo identifikovat. Nutno říci, že tentokrát se publikum formovalo zejména z pamětníků počátku festivalu, nicméně na programy pro děti nebo pro mladší publikum festival Smetanovské dny i v letošním ročníku pamatuje.

Úvodem pořadu zaznělo několik polek Bedřicha Smetany z jeho raného tvůrčího období. Louisinu, Jiřinkovou polku, Ze studentského životaVzpomínku na Plzeň uchopil Boris Krajný možná jiným způsobem, než jsme zvyklí slýchat třeba z výkonů mladých adeptů mezinárodní Smetanovské klavírní soutěže na stejném pódiu… Po úvodních mírných, asi pamětních, nejistotách držel své pojetí malých forem pevně v rukou nesmírnou pečlivostí až deklamací každé fráze, střízlivě volenými tempy, skvostnou kulturou klavírního tónu podpořenou koncertním nástrojem Steinway a v neposlední řadě potřebným vtipem a noblesou. V dalším průběhu večera zazněly v jeho podání ještě Salonní polka č. 2 f moll, Poetická polka č. 2 g moll, 2 polky (a moll a F dur) z první řady Českých tanců, jedna ze Smetanových koncertních etud – Na břehu mořském, Přívětivá krajina z cyklu Črty a na závěr Furiant ze druhé řady Českých tanců. Každé dílo bylo slovně představeno včetně okolností vzniku nebo dalších souvislostí. V programu se posluchači dozvěděli přesné datum vzniku děl. Čím déle Krajný hrál, tím více byla vidět koncepce jeho interpretace. V některých případech neměl problém přesvědčivě přehodnotit Smetanovu dynamiku na zcela opačnou a výsledek tak přispěl k vyznění děl v jiném světle, ale přitom více kompaktně.

Sólistka Opery DJKT v Plzni Ivana Veberová přispěla do programu výběrem árií ze Smetanových oper. Zazněla árie Ludiše z opery Braniboři v Čechách, árie Milady z opery Dalibor ze druhého dějství a slavná árie Libuše ze stejnojmenné opery z prvního dějství, kdy Libuše prosí o ochranu českého národa. Veberová zaujala svým zvučným, intonačně jistým hlasem. V poslední árii dostal její hlas i potřebnou hloubku a šíři.

Lahůdkou bylo přizvání barytonisty Romana Janála, který přednesl rovněž několik árií – árii krále Vladislava ze třetího dějství opery Dalibor, árii Kaliny ze druhého dějství opery Tajemství, árii Voka z prvního dějství opery Čertova stěna a árii Přemysla ze druhého dějství opery Libuše. Janálovo mistrovské zacházení s jeho hlasovým fondem však vyniklo i v zařazení jediného Smetanova písňového cyklu, Večerních písní. Janál umí rozezvučet celý sál, ale také si dovede užívat spodních dynamik svého projevu. V písňovém cyklu měl možnost navíc ukázat, že jeho vibrato není operně stereotypní. Užíval si mnoho tónů naprosto bez vibrata v samozřejmé intonační jistotě. Navíc je umělcem, který dovede kolem sebe vytvořit obrovský prostor.

S pěvci spolupracoval u klavíru vynikajícím způsobem dirigent Ivan Pařík. Od klavíru byly slyšet neuvěřitelně precizně hrané orchestrální party. Se sólisty spolupracoval v naprosté souhře. Kvalitu jeho výkonu a detailní znalost árií může ilustrovat skutečnost, že spoustu míst hrál zpaměti…

Foto: Filharmonie Plzeň 

Petr Novák

Petr Novák

Pedagog klavírní hry, sólista, komorní hráč a korepetitor

Studoval na Konzervatoři Plzeň, na Hudební fakultě AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy v Lipsku. Jako sólista spolupracoval s tuzemskými orchestry a se Symfonickým orchestrem v běloruském Brestu, recitály měl nejen doma v Plzni, v Praze a na festivalu Janáčkův máj, ale i v Německu. Těžištěm jeho činnosti je ale spolupráce s mladými studenty – instrumentalisty, a to jak na půdě Konzervatoře Plzeň, tak při korepetici například na Letních hudebních kurzech v Domažlicích, Letních hudebních kurzech Plzeňského kraje, Třeboňském letním setkávání a jinde. Per Novák spolupracuje nebo spolupracoval s renomovanými sólisty, nahrává pro Český rozhlas, jeho spolupráci s houslistkou Viktorií Kaunzner zachytil Bavorský rozhlas. Účinkoval ve významných sálech, zvláště v Británii - ve Wigmore Hall v Londýně, Bridgewater Hall v Manchesteru nebo v St. David´s Hall v Cardiffu. Po studiích působí už osmnáctým rokem v Plzni. Zapojuje se i do hudebně – publikační činnosti, mimo jiné pro Plzeňský deník.

www.novakpetr.com



Příspěvky od Petr Novák



Více z této rubriky