KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dnes začíná Letní škola barokní hudby v Holešově english

V Holešově dnes začíná Letní škola barokní hudby, už 17. ročník. Potrvá do 11. srpna. Tento mezinárodní hudební workshop se zaměřuje na poučenou interpretaci staré hudby a nabídne i několik koncertů. První v den zahájení, tedy dnes 2. srpna, a pak koncert lektorů hned tuto neděli, oba se konají na zámku Holešov. V úterý a ve středu 6. a 7. srpna dostanou naopak příležitost studenti, kteří zahrají v kostele sv. Anny a na zámku. Pátek, sobota a neděle se ponesou v duchu podtitulu Poklady kroměřížského hudebního archívu, protože zazní skladby Johanna Josepha Fuxe a Litanie Pavla Josefa Vejvanovského. Czech Ensemble Baroque, který kurzy pořádá, si klade za cíl předat účastníkům cenné teoretické i praktické zkušenosti. 

Letošním tématem je stylus fantasticus. „…je to nejsvobodnější a naprosto neomezený způsob komponování. Není ničím svázán. Ani slovy ani melodickou linkou. Jde o ryzí projev geniality a o odhalení skrytých vrstev harmonie“ (Athanasius Kircher, 1650). Zakladatel Letní školy Roman Válek dodává: „Vznosným úkolem Letní školy barokní hudby 2019 bude vzkřísit poklady fantastického stylu zpět k životu. Díla jsou vyzvednuta ze světoznámé Lichtenštejnské hudební sbírky na zámku v Kroměříži, odborně spartována a budou po staletích poprvé provedena v novodobé světové premiéře.“

Praktickou výuku rozšiřuje i řada přednášek a podnětných rozhovorů o lidech a s lidmi, kteří se pohybují v oblasti staré hudby a její poučené interpretace. Vyučují se všechny umělecké kategorie podílející se na realizaci děl (sbor, sóla, ansámbly, varhanní pozitiv, cembalo, generálbas, housle, viola, violoncello, fagot, flétna a další, letos také nově barokní trombon – sackbut, bicí nástroje a viola da gamba). Letní škola barokní hudby je určena především zpěvákům a instrumentalistům, kteří už mají zkušenosti s interpretací staré hudby. Je ale otevřena také novým zájemcům. Pokud student nevlastní nebo nemá možnost zapůjčit si nástroj vhodný ke studiu, může se domluvit s lektorem na jeho případném zapůjčení nebo korektuře nástroje vlastního. 

Se studenty pracují prvotřídní lektoři z řad našich umělců, ale i z ciziny. Tento rok to budou Michaela Koudelková, Jakub KydlíčekLucie Dušková (zobcová flétna, traverso pro začátečníky, barokní zobcová flétna a barokní příčná flétna). Hru na barokní hoboj budou vyučovat Rastislav Kozoň ze Slovenska a Němka Saskia Fikentscher. Výuku sólového zpěvu budou mít v rukou britský kontratenorista Robin Tyson, Markéta Cukrová, Jiří Miroslav Procházka a americký basista Joel Frederiksen, který víc učí na loutnu. Ansámblový zpěv a sborovou třídu povedou Eduard Tomaštík a Tereza Válková, barokní ansámbly a smyčcové nástroje houslisté Josef Žák, Peter Zajíček a violoncellistka Anastasia Baraviera, která se narodila v Argentině a je ruského původu. Francouz Luc Rosier bude vyučovat barokní bicí a sackbut – barokní trombon. Dirigent Roman Válek se zaměří na orchestr, Karel Mňuk poradí trumpetistům a Monika KnoblochováLukášem Kubenkou cembalistům a varhaníkům.

Letní školu barokní hudby založil v roce 2003 Roman Válek. Od té doby nastudoval s účastníky kurzů každým rokem jiné významné dílo oratorní, kantátové nebo mešní literatury, mimo jiné například Händelova Mesiáše, Judu Makabejského, Izraele v Egyptě nebo loni Alexandrovu slavnost, Bachovu Mši h moll, Janovy pašije nebo Magnificat, Lullyho a Charpentierovo Te Deum, Purcellovu Ódu na sv. Cecílii, Monteverdiho Mariánské nešpory, Telemannova  Daniela v jámě lvové, Vivaldiho Gloria, Beatus vir nebo Dixit Dominus a řadu dalších. Letos to budou mimo jiné litanie a další duchovní díla P. J. Vejvanovského, půjde o novodobé premiéry partů uložených v kroměřížském archivu. Ten je jedním z nejvýznamnějších a největších historických hudebních archivů v České republice. Obsahuje množství jinde nedochovaných děl skladatelů 17. a 18. století. Jeho jádro tvoří Liechtensteinova sbírka o 1050 položkách, obsahujících i starší hudební renesanční skladby, jejichž autorem je Jacobus Gallus. Nejslavnější houslista 17. století Heinrich Ignaz Franz Biber byl v letech 1668-1670 v Kroměříži koncertním mistrem a mnohé jeho skladby jsou zde v autografu. Vedoucí biskupovy kapely, trubač Pavel Josef Vejvanovský, je zastoupen 130 skladbami. Ve sbírce zpracované profesorem Jiřím Sehnalem jsou mj. z mladších skladatelů zastoupeni Karl Dittersdorf, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart a jsou tam i práce arcivévody Rudolfa Jana, opravované rukou Ludwiga van Beethovena. Jedinečná hudební sbírka obsahuje řadu skladeb, dochovaných pouze v autografech, tedy takových, o jejichž hudebních kvalitách se naposledy mohli přesvědčit muzikanti a posluchači na konci sedmnáctého století.

Foto: Letní škola barokní hudby

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky