KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatováclavský hudební festival nabídne v tomto týdnu 12 koncertů english

Dalších deset koncertů nabízí v tomto týdnu Svatováclavský hudební festival po těch dnešních v kopřivnickém kostele sv. Bartoloměje a v Husově sboru Ostrava – Slezská Ostrava, o kterých jsme psali zde. Dramaturgie připravila například ryze anglický barokní program, výběr z odkazu Voskovce, Wericha a Ježka, kantáty polského skladatele Stanisława Moniuszka, klavírní recitál, renesanční duchovní hudbu i repertoár vrcholného baroka.

Zítra a pozítří (v evangelickém kostele v Havířově – Bludovicích a v kostele sv. Jana Křtitele v Sudicích) se od 18:00 hodin uskuteční koncerty sopranistky Hany Blažíkové. Její hlas se objevuje na více než třiceti albech včetně vydaných Bachových kantát se souborem Bach Collegium Japan a nyní se představí v ryze anglickém barokním programu. „Za zvuku tradičních barokních nástrojů souboru For Several Friends, který je známý svou radostí při hledání a odkrývání nekonečných možností interpretace tzv. staré hudby, se můžete nechat zlákat kouzly „Britského Orfea“ Henryho Purcella a jeho současníků,“ zvou na koncerty pořadatelé festivalu. Evangelický Kristův kostel v Ostravě bude také zítra místem swingového koncertu. Od 19:00 hodin tam vystoupí zpěvák Ondřej Ruml s kapelou Matej Benko Quintet a Jihočeskou filharmonií, kterou povede dirigent Vojtěch Spurný. Na programu budou písně a skladby z odkazu dvojice Voskovec – WerichJaroslava Ježka.

Kostel Panny Marie Královny v Ostravě – Mariánských Horách bude ve středu patřit hudbě polského skladatele Stanisława Moniuszka. Poznaňská filharmonie přiváží monumentální národní projekt vytvořený přímo pro festivalové uvedení. Zazní Moniuszkovy kantáty Nijoła a Milda, které byly napsány ve stejném roce jako jeho nejslavnější opera Halka (1848) a nyní zazní po 171 letech, konečně v české premiéře. „Kantáty byly původně plánovány jako díly nedokončené Krumine a jejich texty vychází z litevské mytologie, se kterou se skladatel setkal během svého výzkumu litevského a běloruského folkloru. Sám Moniuszko považoval tyto kantáty za druh scénické hudby, jelikož z hlediska hudební struktury mají instrumentální úvod a sólová i sborová čísla typická pro operu,“ doplňuje dramaturgie festivalu. Poznaňskou filharmonii, sólisty, sbor opery a filharmonie Podleské bude řídit Łukasz Borowicz.

V pátek se v Husově sboru Ostrava – Slezská Ostrava v 18:00 hodin uskuteční klavírní recitál Martina Kasíka. Zahraje Bachovu Francouzskou suitu č. 6, BWV 817, Beethovenovu Sonátu cis moll č. 2, op. 27, Mendelssohnovy Tři písně beze slov, op. 38Šest klavírních kusů, op. 118 Johannesa Brahmse.

Novodobá světová premiéra děl, která vznikala, nebo se objevovala díky mezinárodnímu studentstvu na Karlově univerzitě v Praze, zazní díky Davidu Ebenovi a jeho mužskému pěveckému sboru Schola Gregoriana Pragensis, který se řadí mezi světově uznávaná tělesa interpretující středověkou a renesanční duchovní hudbu. Jejich program zahrnuje jednak dobový chorální repertoár z liturgických ceremonií, ale také dosud neznámé duchovní písně a četné vícehlasé skladby zejména z Francie. Právě pro pražské vysoké učení totiž vznikl kolem roku 1369 traktát o „moderní“ francouzské (mensurální) notaci, jež je patrně nejstarším pojednáním o tomto tématu ve střední Evropě. Koncert začne v sobotu v hlučínském kostele sv. Jana Křtitele v 18:00 hodin a bude se opakovat v neděli ve farním kostele Božího Těla v Jablunkově od 15:00 hodin. Ve stejný čas, ale v evangelickém kostele v Českém Těšíně se uskuteční Koncert vděčnosti za svobodu. Renomované Collegium 1704 se svým uměleckým vedoucím Václavem Luksem přijíždí na letošní ročník festivalu už podruhé. Nyní uvede srovnatelně excelentní barokní vokální kompozice dvou velkých současníků – německého lutherána Johanna Sebastiana Bacha a českého katolíka Jana Dismase Zelenky.

Kostel Krista Krále v Ostravě – Svinově bude v neděli od 17:00 hodin patřit dalšímu významnému souboru specializujícímu se na poučenou interpretaci staré hudby, a sice Ensemble Inégal se sólisty a uměleckým vedoucím Adamem Viktorou„Ensemble Inégal získal evropské renomé jako soubor, který oživuje dílo jednoho z nejvýznamnějších českých barokních skladatelů, Jana Dismase Zelenky. Ponořil se do interpretačně nejméně prozkoumané části Zelenkova díla, fascinujícího světa jeho večerních žalmů. Na minulých ročnících SHF byly provedeny provedeny první tři části, nyní dojde k očekávanému uvedení posledního, čtvrtého dílu. SHF se tak stane jediným festivalem, na kterém bylo kompletní Zelenkovo žalmové dílo v podání tohoto ansámblu uvedeno,“ doplňují pořadatelé.

Čtvrtý – poslední nedělní koncert – se bude konat v evangelickém kostele v Albrechticích u Českého Těšína. Renomované české smyčcové kvarteto Pavel Haas Quartet tam od 18:00 hodin přednese Smyčcový kvartet č. 4, Sz. 91 Bély Bartóka a Smyčcový kvartet es moll č. 3, op. 30 Petra Iljiče Čajkovského. Se stejným programem soubor vystoupí i příští pondělí od 19:00 hodin, a sice v evangelickém kostele v Bruntále.

Foto: Archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky