KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkovo divadlo v červnu – tři premiéry a Orff se Stravinským koncertně english

Janáčkova opera Národního divadla Brno v červnu díky netrpělivě očekávanému otevření divadel představí tři nové inscenace a jeden koncert. Budou to opery Evžen Oněgin Petra Iljiče Čajkovského, La bohème Giacoma Pucciniho, Nabucco Giuseppe Verdiho a kantáta Carmina Burana Carla Orffa s baletem Svěcení jara Igora Stravinského. Všechna představení budou dostupná i online, a sice na stránkách divadla.

Operní soubor tak po vynucené divadelní pauze předstoupí před diváky už zítra, 1. června, a to s premiérou Čajkovského opery Evžen Oněgin v režii Martina Glasera. Premiéra Pucciniho Bohémy v režii Magdaleny Švecové se uskuteční v pátek 11. června a provedení Orffovy kantáty Carmina Burana spolu se Stravinského baletem Svěcení jara pod vedením šéfdirigenta Marko Ivanoviće je připraveno na středu 23. června. Historicky nejkratší sezónu pak Janáčkova opera NdB zakončí v úterý 29. června premiérou Verdiho opery Nabucco  v režii Jiřího Heřmana.

Čajkovského vrcholné dílo Evžen Oněgin představila opera Národního divadla Brno už v březnu v televizní premiéře na stanici České televize ČT art. Nejnovější verze slavné Verdiho opery Nabucco měla svou online premiéru 19. května. „Nejeden divák tak může v červnu na vlastní oči zjistit, o kolik je lepší opera v divadle než na televizních obrazovkách,“ uvádí dramaturgie a doplňuje, že Janáčkova opera ani v této době nerezignovala na pěvecké hvězdy. V Nabuccovi tak mohou diváci v Brně poprvé vidět světového barytonistu Dalibora Jenise, který Verdiho zpívá už pětadvacet let v předních operních domech jako je milánská La Scala nebo londýnská Covent Garden. Po jeho boku se na jevišti Janáčkova divadla objeví maďarská sopranistka Csilla Boross a italský tenorista Enrico Casari.

„Žádný záznam ani live stream se nevyrovná tomu, co diváci prožijí v hledišti naživo, stejně jako nám nic nemůže nahradit diváky,“ těší se na publikum dramaturgyně Janáčkovy opery NdB Patricie Částková.

Foto: Archiv NdB, M. Olbrzymek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky