KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Od Beethovena k Pärtovi
Filharmonie Brno v sezoně 2020/2021 english

„Dennis Russell Davies představí hudbu několika ´blízkých přátel´, mimo jiné Philipa Glasse.“

„S mladým dirigentem Robertem Kružíkem orchestr uvede Dvořákovo Requiem.“

„V plánech orchestru na příští sezonu jsou i zahraniční zájezdy.

Osm mimořádných programů, šest vystoupení v Besedním domě a návrat s šestnácti koncerty do Janáčkova divadla. To je podstatná část 65. sezóny Filharmonie Brno od podzimu 2020 do jara 2021. S úlevou, že už nebude nutné hrát v nevyhovujících podmínkách Stadionu, s nadějí, že opět budou možné zahraniční kontakty a zájezdy, a s vizí, že za několik let bude město opravdu mít nový koncertní sál.

Značný prostor chce orchestr věnovat v roce 250. výročí skladatelova narození Beethovenově hudbě, ale současně i hudbě mnohem modernější, především Arvo Pärta, který v září oslaví 85. narozeniny. Za řízení šéfdirigenta a uměleckého ředitele Dennise Russella Daviese, který začne v Brně svou třetí sezonu, lze čekat i několik českých premiér. Například Druhou symfonii Philipa Glasse a nebo Třetí symfonii Thomase Larchera, dokončenou letos na jaře; ta je společnou objednávkou šesti evropských orchestrů a institucí, mezi nimiž je i Filharmonie Brno. Podle šéfdirigenta „fascinující náročná hudba“, takže půjde v České republice o velkou událost. Světovou premiéru by měla mít skladba 9. května v Amsterdamu, ale pravděpodobnější je, že úplně poprvé zazní právě až v Česku.

„Vracíme se moc rádi do Janáčkova divadla, odkud jsme kvůli rekonstrukci odešli před třemi sezónami. Podstatná část naší nabídky, velké symfonické koncerty, se budou odehrávat tam. Chystáme v divadle osm programů, tedy šestnáct symfonických koncertů; dalších šest programů, tedy dvanáct komorně-orchestrálních koncertů, bude v Besedním domě a k tomu přičteme osm koncertů mimořádných,“ přiblížila plány během online tiskové konference ředitelka Marie Kučerová.

Do Brna zavítá Renaud Capuçon jako sólista Houslového koncertu tamního rodáka Ericha Wolfganga Korngolda, Schubertovy písně v aranžích světových skladatelů zazpívá Christoph Prégardien. Při úvodním koncertu bude vedle Pärtovy hudby na programu Brucknerova Pátá symfonie. Ve světové premiéře zazní později nová skladba arménského autora Tigrana Mansurjana, jehož Requiem sklidilo letos v Brně mimořádný úspěch. Nyní komponuje orchestrální verzi svého kvartetu Agnus Dei. Ve stejném večeru toto dílo doplní 3. houslový koncert Alfreda Schnittkeho v podání Milana Paly.

Filharmonie Brno podněcuje vznik nové hudby, ale myslí i na klasiku: provede symfonickou hudbu z Wagnerova Prstenu Nibelungova ve zkrácené podobě od Lorina Maazela. Pro šéfdirigenta půjde o jeden z vrcholů sezony: „Kompletní Wagnerův operní Ring jsem dirigoval naposledy před čtyřmi roky a musím říct, že mi tato hudba moc chybí… Teď mám orchestr, který je schopný ji zahrát skvěle…,“ poznamenal. S mladým dirigentem Robertem Kružíkem kupříkladu orchestr uvede Dvořákovo Requiem.

Dennis Russell Davies představí hudbu několika „blízkých přátel“. Počítá mezi ně jak Arvo Pärta, tak Giju Kančeliho, který loni zemřel, ale také Thomase Larchera nebo Kurta Schwertsika, který rovněž, jako Pärt, slaví pětaosmdesátiny. „Před několika dny jsem hovořil s Philipem Glassem. Je kvůli pandemii uzamčen ve svém newyorském útočišti a velmi pilně komponuje. Po jeho Druhé symfonii uvedeme v sezoně na jaře i jeho Dvanáctou symfonii,“ řekl.

Pochvaloval si při té příležitosti dramaturga Vítězslava Mikeše, který ho vede i ke jménům žijících českých autorů. Například Michal Nejtek tak pro brněnskou filharmonii napsal skladbu, kterou by měli hrát letos v červnu; ale už je jasné, že kvůli opatřením proti pandemii se tento koncert neuskuteční. „Hudba je to nesmírně zajímavá a budeme se ji snažit uvést při nejbližší možné příští příležitosti,“ slíbil šéfdirigent.

Leoše Janáčka hraje Filharmonie Brno tradičně víc v cizině. „Nemáme ho moc kde hrát, Besední dům je malý a v divadle nejsou velké varhany,“ připomněla Marie Kučerová. „O to víc se těšíme do nového sálu. Projekční práce pokračují, čekáme na stavební povolení… Nemáme signály, že by sál byl ohrožen. Všichni i v současné situaci slibují, že na investice se sahat nesmí…,“ uvedla.

V plánech orchestru na příští sezonu jsou i zahraniční zájezdy: turné do Jižní Koreje a na jaře 2021 do Británie s desítkou koncertů v tamních největších městech. Významnou část programů v cizině bude tvořit česká hudba, většinou v kombinaci se soudobými autory. Připraveny jsou i koncerty v Salcburku a v Kolíně nad Rýnem nebo v Bayreuthu a také vystoupení na tuzemských festivalech, jako jsou Pražské jaro, Festival Leoše Janáčka v Ostravě nebo Smetanova Litomyšl. „Máme naději. Ale rozhodují jiní…,“ řekla Marie Kučerová na dotaz, zda věří, že zahraniční kontakty budou po skončení opatření proti pandemii opět možné.

Předprodej zahájí Filharmonie Brno 25. května a poprvé bude možné abonentní vstupenky zařídit také online.

Foto: Fb Filharmonie Brno, Birgit Püve, archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky