KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Andreas Ottensamer: V pojetí lze vyjádřit různé druhy emocí english

„Mám se Zlatým sálem Hudebního spolku Společnosti přátel hudby ve Vídni spojeno mnoho vzpomínek, radostných zážitků a šťastných okamžiků z mého dětství i mé kariéry.“

„U Berlínských filharmoniků je mi ctí spolupracovat s mnoha inspirativními hudebníky orchestru.“

„Při interpretaci skladeb Carla Marii von Webera, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Johannese Brahmse se cítím velmi příjemně.“

Proslulý sóloklarinetista Berlínských filharmoniků Andreas Ottensamer, který pochází z Vídně a exkluzivně nahrává pro prestižní label Deutsche Grammophon, vystoupí 2. listopadu 2022 s PKF – Prague Philharmonia. V Císařském sále Lobkowiczkého paláce se představí i z pozice dirigenta. Na programu jsou díla Samuela Barbera, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Petra Iljiče Čajkovského. Při této příležitosti poskytl portálu KlasikaPlus.cz rozhovor.

Jak vzpomínáte na svůj květnový debut v Praze s PKF – Prague Philharmonia a jejím šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem ve Dvořákově síni Rudolfina?

Na svůj pražský debut s orchestrem vzpomínám rád. Praha je krásná metropole a Dvořákova síň Rudolfina je skutečně nádherná. Celý pobyt související s mým koncertem byl pro mne obohacením o pěkné zkušenosti. Líbilo se mi, že jsem ve městě cítil blízkost k Vídni a Rakousku, vliv historie a tradic, což bylo hezké.

Koncert s PKF Prague – Philharmonia a jejím šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem byl pro mne výjimečný, protože jsem debutoval dílem mého nejoblíbenějšího skladatele Johannese Brahmse. Zvolil jsem si jeho Sonátu pro klarinet a smyčcový orchestr f moll, op. 120, č. 1, kterou jsme museli uvést v orchestraci pro komorní těleso. Aranžmá Brahmsovy sonáty se ujal můj kamarád Darko Butorac, dirigent pocházející z Bělehradu, který vyrostl v americkém Seattlu. Jeho aranžmá mne velmi potěšilo. Brahmsova hudba je skvostná a koncert s PKF Prague – Philharmonia byl skvělý.

Váš druhý společný program s PKF – Prague Philharmonia se uskuteční 2. listopadu 2022 v Lobkowiczkém paláci, kde se představíte publiku nejen z pozice sólového klarinetisty, ale i dirigenta a aranžéra výběru skladeb z kompozice Písně beze slov Felixe Mendelssohna-Bartholdyho …

Jsem rád, že s orchestrem mohu pokračovat v další pěkné spolupráci. Náš program je tentokrát hodinový a bez přestávky. Příprava na koncert byla pro mne i orchestr intenzivní. Na programu zaznějí pěkná díla od Samuela Barbera Adagio pro smyčcový orchestr, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho Písně beze slov (výběr, v úpravě pro klarinet a smyčce) a Petra Iljiče Čajkovského Serenáda pro smyčcový orchestr C dur, op. 48. Hudba je krásná, kompozičně rafinovaná, velmi zpěvná a emocionální.

Výběr skladeb z Písní beze slov Felixe Mendelssohna-Bartholdyho jste zahrnul vedle skladeb Johannese Brahmse a Carla Marii von Webera i do svého profilového alba Blue Hour (2019, Deutsche Grammophon), na kterém hrajete společně s čínskou klavírní virtuoskou Yujou Wang. V dalších dílech jste doprovázen Berlínskými filharmoniky, které řídil lotyšský dirigent Mariss Jansons.

Nápad na album vznikal v mnoha ohledech poměrně dlouho, pokud jde o výběr skladeb. V případě kompozice Písně beze slov mi bylo jasné, že aranžovat budu pouze skladby, které mají pěknou, jasnou a dojemnou melodii či hezkou harmonickou strukturu i bez slov. Některé písně jsem si do alba nevybral; ale i tak jsem nemohl všechny písně, které se mi líbily, zahrnout do profilového CD z prostého důvodu, že by pro ně nebylo dost místa. S Yujou Wang nám šlo o intenzivní společné hraní komorní hudby. Při interpretaci skladeb Carla Marii von Webera, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Johannese Brahmse se cítím velmi příjemně. Pro hráče jsou výzvou technicky a emocionálně, v pojetí lze vyjádřit různé druhy emocí.

Před dvěma měsíci jste rozšířil svou úspěšnou diskografii u exkluzivního labelu Deutsche Grammophon o album s čínskou virtuózní klavíristou Yujou Wang a francouzským virtuózním violoncellistou Gautierem Capuçonem. Jak se zrodil nápad na společné album?

Jsme přátelé a skladby, které album zahrnuje, jsme hráli v rámci společného programu často na koncertech. Nápad vydání nového CD vzešel z našeho turné po Německu, Švýcarsku a Francii. Posluchačům nabízíme Sonátu g moll pro violoncello a klavír, op. 19 Sergeje Rachmaninova a z tvorby mého nejoblíbenějšího skladatele Johannese Brahmse Sonátu pro violoncello a klavír č. 1 e moll, op. 38Trio pro klarinet, violoncello a klavír a moll, op. 114. Album se mi velmi líbí.

Zahrajete si doma ještě na klavír a violoncello?

Rád si občas zahraji doma na klavír pro uvolnění, nástroj mi ovšem také dává možnost porozumět více harmonickým strukturám. Violoncello, na které hraje má maminka, patří k mým oblíbeným smyčcovým nástrojům, miluji jeho temný a plný zvuk, ale na cvičení bych potřeboval více času.

Když si ale zavzpomínám na své dětství a domácí prostředí, byl u nás doma vždy slyšet klarinet. Rád jsem se svým bratrem Danielem poslouchal mého otce, když cvičil a vystupoval na koncertech. Jakmile jsem začal hrát i já na klarinet, nemohl jsem se od nástroje odpoutat a udělal jsem rychlý pokrok. Miluji hřejivý zvuk, zejména tradičního vídeňského nástroje. A obdivuji, jakou roli hraje klarinet v komorní hře, orchestrálním i sólovém repertoáru.

S jakými pocity jste prožíval svůj lednový recitál ve Zlatém sále Hudebního spolku Společnosti přátel hudby ve Vídni, který znáte od dětství?

Každý koncert v sídle Vídeňských filharmoniků je pro mne vždy mimořádný. Jistě, je mnoho koncertních domů a síní, které jsou mi blízké, ale prostředí Zlatého sálu je přirozeně mou srdeční záležitostí. Zde jsem vyrostl a byl často v hledišti návštěvníkem koncertů. Mám se Zlatým sálem Hudebního spolku Společnosti přátel hudby ve Vídni spojeno mnoho vzpomínek, radostných zážitků a šťastných okamžiků z mého dětství i mé kariéry. Když hraji, v publiku jsou mí známí a atmosféra bývá důvěrná, ale přirozeně mám také respekt před tímto krásným sálem a jeho historií.

Velmi se mi líbilo, když jste hrál sólově na Evropském koncertě Berlínských filharmoniků v roce 2017 pod širým nebem ve městě Paphos. Program řídil světoznámý lotyšský dirigent Mariss Jansons. Jak vnímáte s odstupem času své vystoupení na Kypru?

Pro mne i orchestr byl koncert na Kypru úžasný. Dirigent byl vynikající a také velmi přátelský. U Berlínských filharmoniků je mi ctí spolupracovat s mnoha inspirativními hudebníky v orchestru. Stále budu na koncert vzpomínat s pocitem, že se jednalo o velkou událost. Podmínky v prostředí pod širým nebem jsou specifické, v období května slunečné a větrné. V blízkosti pódia u pobřeží Středozemního moře se nachází i pěkný byzantský hrad. Mé provedení Koncertu pro klarinet a orchestr č. 1 f moll, op. 73 Carla Marii von Webera bylo pro mne velkým zážitkem.

Jak přistupujete k interpretaci skladeb?

Když hraji skladbu, vždy se snažím pochopit záměry autora. Je důležité znát informace o kompozici a dokázat se na dílo podívat analyticky i z teoretického pohledu. Vliv na interpretaci díla na pódiu mají i emoce, prostředí a spontaneita, což je na hudbě fascinující.

Jedná se o druhou sezónu, kdy dirigujete orchestry v zahraničí. Proč jste se rozhodl vydat i na dirigentskou dráhu?

Už v době mých studií hry na klarinet jsem absolvoval také dirigentské kurzy a po čase jsem zatoužil završit mé dlouhé úsilí rozhodnutím řídit orchestry. Velmi rád studuji partitury a cítím, že se chci věnovat kompozicím hlouběji než být jen jedním hlasem v orchestru. Mou preferencí je intenzivnější zabývání se hudbou.

Do konce sezóny jste upřednostnil ve svém dirigentském repertoáru díla od klasicismu až po období hudby 20. století…

Ano, a velmi rád. V adventní době budu dirigovat koncerty Orquestra Gulbenkian v Lisabonu 15. a 16. prosince 2022. S orchestrem se už těším na program interpretace skladeb z tvorby Wolfganga Amadea Mozarta, Michaila Ivanoviče Glinky, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Igora Stravinského. Před Štědrým dnem budu řídit Istanbul State Symphony Orchestra v Turecku. V novém roce plánuji dirigovat Deutsche Kammerakademie Neuss 26. února 2023 v Neuss am Rhein. Ryze romantický repertoár představím s Real Filharmonia de Galicia 12. května 2023 v Santiago de Compostela.

Ve své kariéře chcete častěji hrát a dirigovat v rámci programu jednoho koncertu?

Nejraději se soustředím buď jen na sólové hraní, anebo pouze na dirigování. Programy, kdy hraji sólově a v rámci jednoho programu i diriguji, nejsou pro mne ideální a provádím je zcela výjimečně.

Váš bratr Daniel je sóloklarinetistou Vídeňských filharmoniků. Do jaké míry a časových možností vašich vzájemných plánů máte příležitost hrát společně?

Bohužel hrajeme společně málo. U klarinetového dua je repertoár omezenější. Do budoucna ovšem plánujeme koncerty s orchestry, které bych dirigoval a Daniel byl sólistou.

Společně s vaším otcem Ernstem a bratrem Danielem jste tvořili mimořádně úspěšné trio rodinného souboru The Clarinotts, se kterým jste koncertovali v zahraničí, natočili jste alba, výjimečné bylo CD pro Deutsche Grammophon. Koncertovali jste i ve Zlatém sále Hudebního spolku Společnosti přátel hudby ve Vídni. Neuvažujete s bratrem po pěti letech od předčasného skonu vašeho otce přizvat mezi sebe třetího spoluhráče?

Máte pravdu, mělo by smysl vrátit se ke skladbám… Máme krásný repertoár. S bratrem jsme v uplynulých letech hráli koncerty v triu s klavírem. Pozvolna přemýšlíme, jestli nepřizveme mezi sebe mladé kolegy z řad obou našich orchestrů. Kolegové z Berlínských a Vídeňských filharmoniků jsou nám velmi blízcí a známe se s nimi delší dobu.

Na koncertech jste po boku otce působili všichni tři velmi elegantně, energicky, radostně a vtipně. Mnohé skladby jste hráli s nadhledem, hravostí a krásným tónem na mimořádně vysoké interpretační úrovni. Podobnými kvalitami disponuje i první dáma klarinetu, izraelská hráčka Sharon Kam. Bylo by hezké, kdybyste hráli v triu…

Jé, máte pěkný tip… Musíme vše promyslet. Mnohokrát děkuji.

———

Andreas Ottensamer pochází z rakousko-maďarské hudební rodiny. V roce 1999 začal studovat violoncello ve svém rodném městě na Univerzitě hudebních a dramatických umění ve Vídni, o čtyři roky později změnil studium na obor hry na klarinet u profesora Johanna Hindlera. Vzdělání získal i v oboru „liberal arts“ na Harvardově univerzitě v USA, studia však v roce 2009 ve svých dvaceti letech přerušil a stal se stipendistou Orchestrální akademie Berlínské filharmonie. V březnu 2011 se stal sóloklarinetistou Berlínských filharmoniků, dva roky poté začal exkluzivně nahrávat pro prestižní label Deutsche Grammophon. Je držitelem řady ocenění a ceny Echo Klassik.

Věnuje se sólové, komorní a orchestrální hře. Partnery na komorních koncertech mu byli například Yuja Wang, Gautier Capuçon, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Lisa Batiashvili, Murray Perahia, Leif Ove Andsnes, José Gallardo či Yo-Yo Ma. Koncertoval v nejprestižnějších hudebních síních v různých zemích světa. V letech 2005 až 2017 hrál v rodinném triu „The Clarinotts“ společně se svým otcem Ernstem, bývalým dlouholetým sóloklarinetistou Vídeňských filharmoniků, a bratrem Danielem, současným sóloklarinetistou Vídeňských filharmoniků. Andreas Ottensamer je rovněž uměleckým ředitelem festivalu Bürgenstock ve Švýcarsku spolu s klavíristou Josém Gallardem a Festivalu Artström v Berlíně. Od roku 2021 se věnuje intenzívně i dirigování.

Foto: Ivan Malý, The Clarinotts (Facebook), Facebook A. Ottensamera, Monika Rittershaus / Berliner Philharmoniker (Facebook)

Markéta Jůzová

Markéta Jůzová

Hudební a divadelní publicistka, překladatelka

Germanistka, muzikoložka a teatroložka se stážemi na Univerzitě ve Vídni a v Sudetoněmeckém hudebním institutu v Regensburgu, kde vědecky působila a byla moderátorkou, se více než dvacet let věnuje publicistické činnosti. Rozhovory s významnými osobnostmi různých profesí a národností i kritiky, komentáře, recenze, reportáže a studie zveřejňuje v českém a zahraničním tisku. Z pozice asistentky režie spolupracovala s Jiřím Menzelem na inscenacích her W. Shakespeara Sen noci svatojánské a Veselé paničky windsorské před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, u druhé produkce byla i hudební dramaturgyní. Připravovala katalogy pro MHF Petra Dvorského a byla tiskovou mluvčí festivalu. Pro Národní divadlo v Praze edičně zpracovala česko–anglickou programovou brožuru ke světové premiéře dramatu G. Whytea Golem 13. Je autorkou řady koncertních programů a několika pořadů pro ČRo Vltava. Zajímá se o multikulturní a česko–rakouské vztahy. Hraje na flétnu a klavír. Má ráda cestování, horské túry a kondiční plavání. Účastní se environmentálních projektů Nadace monackého prince Alberta II. Publikuje své fotografie.



Příspěvky od Markéta Jůzová



Více z této rubriky