KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Prague Sounds – Česká filharmonie zahraje na Vltavě pro Evropu english

„Lidé se zaposlouchají do Smetanovy Vltavy, Dvořákova Karnevalu a Glagolské mše Leoše Janáčka.“

„Ozvučení poskytne lidem na pontonech ´hyperrealistický zvuk´ odpovídající poslechové místnosti a všem přihlížejícím i kolemjdoucím možnost být při tom.“

„Koncert je jednou z oficiálních kulturních akcí českého předsednictví v Radě Evropské unie.“

Koncert pro Evropu, oficiální hudební program u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie, rozezní 2. září v televizním přenosu v rámci festivalu Prague Sounds plovoucí scénu na řece Vltavě. V centru Prahy, u Slovanského ostrova a vedle Národního divadla, zahraje Česká filharmonie se Semjonem Byčkovem hudbu českých klasiků.

Návštěvníci koncertu na plovoucím hledišti, stejně jako přihlížející z přilehlých nábřeží a mostu, z blízkých ostrovů i z plavidel, se zaposlouchají do Smetanovy symfonické básně Vltava, Dvořákovy předehry KarnevalGlagolské mše Leoše Janáčka. S Českou filharmonií vystoupí Pražský filharmonický sbor, pěvci Evelina Dobračeva, Lucie Hilscherová, Aleš BrisceinJan Martiník a varhanice Daniela Valtová Kosinová. Zazní také Beethovenova Óda na radost, neoficiální hymna EU. Účinkujících bude na 170, diváků v auditoriu na pontonech 1200. Koncert odvysílá v přímém přenosu Česká televize a ze záznamu evropský televizní kulturní kanál TV arte.

Česká filharmonie bude koncertovat na vodě poprvé. Na scéně u Slovanského ostrova se už ale hrálo. „V roce 2020, uprostřed koronavirové krize, jsme tam uspořádali jako první koncert na Vltavě akci nazvanou Hope for Prague, při níž britský houslista Daniel Hope vyslal do celého světa, sužovaného pandemií, poselství naděje, že hudba spojuje i v nejtemnějších časech,“ uvedl Marek Vrabec, který jako šéf Prague Sounds a festivalu Struny podzimu stojí za konceptem scény. O rok později tam oslavili pětadvacet Strun podzimu týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl violoncellista Yo-Yo Ma s bezmála tříhodinovým sólovým koncertním provedením šesti Bachových suit.

Pořadatelé Prague Sounds byli osloveni Úřadem vlády, aby v roce 2022 uspořádali Koncert pro Evropu. Jsou přesvědčeni, že program přinese díky interpretům i díky místu konání jedinečný zážitek. Ozvučení poskytne lidem na pontonech „hyperrealistický zvuk“ odpovídající poslechové místnosti a současným posílením reprodukce všem přihlížejícím i kolemjdoucím v blízkém okolí dá možnost „být při tom“. Jde pochopitelně o koncert „s řadou nástrah“, říká Marek Vrabec. Bude se konat i za zhoršeného počasí, alespoň pódium pro účinkující je zastřešeno, ale v extrémním případě je připraveno přesunutí akce do nedalekého Rudolfina.

Česká filharmonie považuje za nesmírnou čest, že může s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem a Pražským filharmonickým sborem vystoupit na Koncertu pro Evropu, který je jednou z oficiálních kulturních akcí českého předsednictví v Radě Evropské unie. Stejně tak máme obrovskou radost, že v tak mimořádných kulisách – na Vltavě s pozadím Pražského hradu – budeme moci provést díla našich hudebních velikánů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka, jejichž skladby naši zemi skvostně reprezentují nejen v Evropě, ale po celém světě,“ uvedl ředitel orchestru David Mareček.

Česká republika předsedá Radě EU historicky podruhé. „Je to v nelehké situaci, komplikované vnějšími okolnostmi,“ řekl na tiskové konferenci Prague Sounds v souvislosti s ruským útokem proti Ukrajině ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Je rád, že české předsednictví bude i „hudební“, a věří – poté co už je Česko členem unie osmnáct let – že bude i „plnoleté“, když to první (poznamenané pádem vlády Mirka Topolánka) bylo v roce 2009 „pubertální“… Česká republika se chce letos prezentovat jako „civilizovaná země, která si ví rady a nepatří k outsiderům v Evropské unii“.

Foto: Petra Hajská, archiv festivalu Struny podzimu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky