KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Růžový kavalír otevře v Brně čistě lidská témata english

Touha po věčném mládí, strach ze stárnutí, nevěra nebo nezištnost v lásce – to jsou hlavní témata nové inscenace Růžový kavalír v režii Jiřího Heřmana a v hudebním nastudování Roberta Kružíka. Jedna z nejlepších Straussových oper se vrací na repertoár brněnského souboru po pětatřiceti letech. Premiéru připravuje Národní divadlo Brno na pátek 29. listopadu v Janáčkově divadle.

Na mladé české generaci operních pěvců postavila brněnská opera novou inscenaci autorské dvojice Richard StraussHugo von Hofmannsthal. Splní se tak pozapomenuté Straussovo přání, že Maršálka musí být mladá a krásná, nejvýše dvaatřicetiletá žena a Ochs venkovský nápadník ve věku třicet pět. V hlavních rolích se představí sólisté Janáčkovy opery NdB Jan Šťáva jako baron Ochs, Václava Krejčí Housková v roli Octaviána a Jana Šrejma Kačírková jako Sophie spolu se stálým hostem opery Alžbětou Poláčkovou, která ztvární postavu Maršálky.

„Jsem velmi rád, že se podařilo k tomuto nastudování získat veskrze mladé obsazení. Věřím, že energie těchto skvělých pěvců dodá inscenaci kýžený vtip a šmrnc, kterého je obzvláště v komické opeře, jako je tato, třeba“ říká dirigent Robert Kružík a dodává „Partitura Růžového kavalíra je jednou z nejpozoruhodnějších, které jsem zatím měl tu možnost provést. Dle mého názoru autor naprosto záměrně střídá svůj typický kompoziční styl počátku 20. století s citacemi vídeňských valčíků, „parodiemi“ na belcantovou operu či naopak nesmyslně rychlými tempy, při kterých chce docílit pocitu zmatku a hysterie. Anachronické použití vídeňských valčíků z období 18. století je naprosto geniální nástroj k navození atmosféry vídeňského života. Je to charakteristický rys této opery.“

Růžový kavalír se stal hned po premiéře 1911 Straussovým nejpopulárnějším dílem. Společně s Hoffmanstahlem vystihli dokonale složitý spletenec sociálních vrstev vídeňské společnosti poloviny 18. století a vytvořili komickou i sentimentální operu v tom nejlepším slova smyslu.

Foto: Archiv NdB

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky