KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na festivalu Janáček Brno se představil orchestr ze Ženevy english

„Houslistka Viktoria Mullova má za sebou hvězdnou kariéru. Její styl hry tomu nasvědčuje, je věcná a rázná, se smyslem pro efekt.“

„Zazněla světová premiéra suity z opery Leoše Janáčka Věc Makropulos, kterou pro letošní festival vytvořil skladatel Tomáš Ille podle návrhu Tomáše Netopila.“

„Orchestr pod vedením Tomáše Netopila podal Obrázky z výstavy s impresionisticky laděnými barvami, se strašidelně napjatými pianissimy i velebnou mohutnou klenbou Velké brány kyjevské v závěru.“

Smyslem festivalu Janáček Brno 2022 je nejen ukázat, jak se v Brně hraje hudba Leoše Janáčka, ale také mít možnost slyšet, jak díla našeho skladatele interpretují zahraniční umělci. Poté, co Velké divadlo ze Ženevy předvedlo operu Káťa Kabanová, dostal v úterý 15. listopadu v Janáčkově divadle prostor její Orchestre de la Suisse Romande se samostatným programem, který dirigoval Tomáš Netopil. Vedle světové premiéry suity z Janáčkovy opery Věc Makropulos zazněl i Koncert č. 1 a moll pro housle a orchestr, op. 77 Dmitrije Dmitrijeviče Šostakoviče a Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského.

Orchestr švýcarsko-francouzský ze Ženevy má za sebou slavnou historii, která se započala jeho založením v roce 1918. Díky legendárním dirigentům, kteří s ním hráli, a díky mimořádné kvalitě se těší popularitě a má řadu ocenění. Je operním, stejně jako i symfonickým tělesem a v obou rolích měl možnost na festivalu Janáček Brno vystoupit. Skutečnost, že ho řídil český dirigent Tomáš Netopil, zvyšovala atraktivnost večera a zaručovala uměleckou kvalitu.

Provedení opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová v neděli 13. listopadu bylo pod taktovkou Tomáše Netopila natolik kvalitní, že koncert, který se konal v úterý 15. listopadu, byl téměř vyprodaný, s očekáváním výjimečného zážitku. Přitažlivý byl také repertoár, který orchestr představil. Nejprve to byl Koncert č. 1 a moll pro housle a orchestr, op. 77 Dmitrije Dmitrijeviče Šostakoviče, který přednesla houslistka Viktoria Mullova. Původem Ruska, které se povedlo emigrovat v roce 1983 a nyní žije v Londýně, má za sebou hvězdnou kariéru. Její styl hry tomu nasvědčuje, je věcná a rázná, se smyslem pro efekt a koncert hrála na houslích, které měly pevný, průrazný a poněkud drsný zvuk, který se k Šostakovičově hudbě skvěle hodil. Koncert pro housle má melancholický a dramatický ráz, první větu Nocturno: Moderato zahajují kontrabasy a violoncella v nejnižší poloze a avizují, že nepůjde o nic optimistického. Housle začínají melancholickou kantilénou a pokračují v crescendu, ostře a jasným laděním v accelerandu, syrovou energií. Druhá věta Scherzo: Allegro je hravá a dravá, virtuózní část je rytmizovaná a podaná ostrým a řezavým tónem a spěje do euforie. Třetí část Passacaglia: Andante – Cadenza (attacca) se vrací k temným tónům orchestru, smuteční pochod se tesknou melodií podala sólistka s melodickou, zpěvnou kantilénou, za doprovodu dvou fagotů. Poslední věta Burleska: Allegro con brio vede sólové housle do zářivých výšek s brilantní kadencí, technicky nesmírně náročnou. Vpádu tympánů a xylofonu spolu se smyčci kontrují housle sprintujícími běhy a spějí do euforického finále. Umělkyně svojí suverénní hrou s klidným nadhledem, se kterým zvládala ty nejtěžší technické nástrahy, uhranula publikum, které ji odměnilo nadšeným potleskem.

Další skladbou, kterou orchestr přednesl publiku, byla světová premiéra suity z opery Leoše Janáčka Věc Makropulos, kterou pro letošní festival Janáček Brno vytvořil pro velký symfonický orchestr současný skladatel Tomáš Ille podle návrhu Tomáše Netopila. Suitu zahájily zářivé smyčce a měkké dechy, postupně rozsvítily hudební plochu trubky a úsečné, janáčkovsky ježaté plochy se střídaly s měkkými, melodickými částmi v dynamických vlnách. Kontrastní dynamika spolu s echy dávala skladbě napětí, plný zvuk orchestru hladil i pohlcoval, široké plochy rozsvítilo krásné houslové sólo hrané primáriem orchestru. Na závěr pohladila publikum krásná kantiléna, plná a široká, která se rozšiřovala v crescendu spolu s tympány v závěru. Skladba byla provedena s interpretačním mistrovstvím, umocněným pečlivým a inspirativním vedením českého dirigenta.

Po přestávce zazněla skladba notoricky známá, která ovšem posluchačsky nikdy nemůže zklamat. Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského v instrumentaci Maurice Ravela. Popis a příběh deseti obrazů ruského architekta a malíře Viktora Alexandroviče Gartmana, přítele Musorgského, zkomponoval skladatel do impozantního celku propojeného Promenádou. Orchestr pod vedením Tomáše Netopila podal skladbu s impresionisticky laděnými barvami, se strašidelně napjatými pianissimy i velebnou mohutnou klenbou Velké brány kyjevské v závěru. Byl to dramaturgicky dobře zvolený závěr a pro orchestr to byla skvělá příležitost, jak prezentovat své hudební mistrovství, k němuž podstatnou měrou přispěl i inspirační a interpretační cit dirigenta Tomáše Netopila. Byl to koncert, který se stal skvělou dramaturgickou spojnicí s dalším programem festivalu.

*******

Foto:  M. Olbrzymek

Karla Hofmannová

Hudební a divadelní publicistka, novinářka, kulturoložka

Pochází z Brna, kde žije a pracuje. Vystudovala pěveckou konzervatoř v Brně a kulturologii v Praze. Pracovala na různých pozicích v kultuře, jako zpěvačka, pedagožka, působila v marketingu a managementu kulturních institucí, což ji přivedlo ke kulturní politice a k žurnalistice. V současné době je v důchodu a působí jako nezávislý novinář, píše recenze především na opery a koncerty klasické hudby a realizuje rozhovory se zajímavými lidmi, kteří se profilují v oblasti kultury. Zajímá se o historii a cestování a jejím velkým koníčkem a relaxací jsou malá vnoučata.



Příspěvky od Karla Hofmannová



Více z této rubriky