KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Přelomová sezóna houslisty Josefa Špačka english

Právě probíhající koncertní sezóna je pro českého houslového virtuosa Josefa Špačka současně poslední v pozici koncertního mistra České filharmonie. V obou rolích se představí na řadě zahraničních turné, jako sólista vystoupí na předních světových pódiích, domácích festivalech nebo povede vlastní mistrovské kurzy.

Aktuálně tráví Josef Špaček druhou polovinu října na japonském turné s Českou filharmonií. Tam se objeví na koncertech v Nagoji, Yokohamě, Osace a tokijské Suntory Hall. Do Asie se pak vrátí ještě do konce roku dvakrát v pozici sólisty. V listopadu provede pod vedením Eliahu Inbala za doprovodu Tokyo Metropolitan Symphony první Šostakovičův houslový koncert, 8. prosince ho pak čeká důležitý debut s nejvýznamnějším čínským orchestrem Shanghai Symphony Orchestra.

V letošním roce se Špaček stal novým uměleckým garantem festivalu Lípa Musica, měl tak možnost kromě sólových i komorních vystoupení zasahovat do programu festivalu i dramaturgicky. Festival pomyslně také osobně zakončí v programu nazvaném Má to smysl! s Josefem Špačkem / epilog, který proběhne ve čtvrtek 7. listopadu v kulturním domě Crystal v České Lípě, a na který si přizve ke spolupráci žáky místní ZUŠ.

Nový rok zahájí Josef Špaček unikátním setkáním s dirigentem Jakubem Hrůšou v sále Berlínské filharmonie, kde s Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zahrají Houslový koncert a-moll Antonína Dvořáka. V květnu se ve společnosti předních světových umělců objeví na významném festivalu komorní hudby Hellens Music Festival ve Velké Británii. Posledním projektem v pozici koncertního mistra České filharmonie bude pro Josefa Špačka téměř symbolicky Beethovenova 9. symfonie pod taktovou šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Jako lektor se Špaček představí už v průběhu března, na Royal Academy of Music v Londýně povede vlastní masterclass. Sezónu 2019/20 pak zakončí výukou na Ševčíkově akademii v Horažďovicích. Tyto kurzy založil společně s violoncellistou Tomášem Jamníkem a objeví se na nich i další vynikající umělci a lektoři z Čech i zahraničí.

Houslový virtuos Josef Špaček se velice rychle etabloval jako jeden z nejvýraznějších talentů své generace. Studoval na Curtisově hudebním institutu (Filadelfie) a Juilliard School (New York) pod vedením pedagogů jako Ida Kavafian, Jamie Laredo nebo Itzhak Perlman. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství v soutěži Michaela Hilla (Nový Zéland, 2009), druhá cena v soutěži Young Concert Artists International Auditions (New York, 2011), finále soutěže královny Alžběty (Brusel, 2012). V roce 2011 se stal nejmladším koncertním mistrem České Filharmonie v historii. Josef Špaček spolupracoval v průběhu své kariéry s dirigenty jako Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša, Semjon Byčkov, James Conlon, Valerij Gergiev, Manfred Honeck, Tomáš Netopil, Michael Sanderling nebo Krzystof Urbański.

Foto: Radovan Šubin

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky