KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Letní sezona festivalu Třeboňská nocturna v sedmi koncertech english

Zítra začíná jeden z tradičních letních festivalů Třeboňská nocturna, a to v půl osmé v konírně místního zámku. Přesto program začal už v neděli, a to koncertem rakousko-chilského dua hrajícího na violoncello a kytaru Duo Lioren a uskupení Francisextet, souboru mladých muzikantů složených převážně z bývalých a současných studentů českobudějovické konzervatoře, se zaměřením především na moderní hudbu. Dnes od 19:30 hodin v Divadle J. K. Tyla vystoupí žáci a absolventi ZUŠ Třeboň a zítra dojde k avizovanému slavnostnímu zahájení festivalu. Představí se Wihanovo kvarteto s hostem, hráčem na lesní roh Alexandrem Collardem, vítězem soutěže MHS Pražské jaro 2018. Na koncertě zazní Kvartetní věta c moll Franze Schuberta, Mozartův Kvintet pro lesní roh, housle, dvě violy a violoncello Es dur, K 407, Messiaenův Appel interstellaire a Smyčcový kvartet E dur, op. 80 Antonína Dvořáka.

Jako všechny koncerty festivalu, i ten středeční bude začínat v 19:30 hodin. V Divadle J. K. Tyla vystoupí klavíristka Renata Ardaševová, klarinetistka Jana Lahodná a violoncellista Petr Nouzovský. Na programu budou Trio pro klavír, klarinet a violoncello B dur, op. 11 Ludwiga van Beethovena, Tři fantazijní kusy, op. 73 Roberta SchumannaBrahmsovo Trio pro klavír, klarinet a violoncello a moll, op. 114.

Ve čtvrtek 11. července zahraje na zámeckém nádvoří Ambroš Ladies Orchestra s uměleckým vedoucím Miroslavem Ambrošem a koncertní mistryní Martinou Bačovou. V jejich podání zazní Bachův Koncert d moll pro dvoje housle a smyčce, BWV 1043, Mendelssohnova Symfonie č. 1 C dur pro smyčceKoncert č. 1 d moll pro housle a smyčce, Serenáda E dur pro smyčce, op. 22 Antonína Dvořáka a Bazziniho Rej skřítků (La ronde des lutins), op. 25 v úpravě Jana Valty. V případě nepříznivého počasí se koncert přesune do Divadla J. K. Tyla.

Pátek bude na nádvoří Městského úřadu v Třeboni patřit operetě. Sólisté operety z BudapeštiJihočeskou filharmonií a dirigentkou Mónikou Szabó přednesou celou plejádu slavných operetních výstupů nejvýznamnějších autorů od Johanna Strausse mladšího přes Franze Lehára po Emmericha Kálmána.

Závěrečný koncert se odehraje v sobotu na stejném místě a už tradičně bude poctou světové pěvkyni Emě Destinnové. Po vzoru trojice tenorů na něm vystoupí s Plzeňskou filharmonií pod vedením Jana Chalupeckého tři barytonisté – Martin Bárta, Jiří BrücklerSvatopluk Sem. Koncert bude průřezem slavných barytonových árií ze světových oper, ale i z oper Bedřicha Smetany. Večery provází moderátorka Martina Kociánová, která se na začátku roku v programu festivalu objevila také jako pěvkyně v pořadu s hercem Petrem Nárožným.

Foto: FB festivalu 

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky