KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kroměřížská Letní akademie nabídne festival a nové obory english

Nové obory a delší trvání – to jsou hlavní novinky Letní hudební akademie Kroměříž, kterou založil dirigent Tomáš Netopil. Příští léto se bude konat potřetí, a to od 10. do 22. srpna. Úspěšná akce se také rozšíří o festival Hudební Kroměříž, takže se na bohatší program může těšit i veřejnost. Už letos na podzim se navíc budou konat Ozvěny Akademie, mimořádný koncert, který představí pětici vybraných talentů akademie, a to v úterý 19. listopadu na zámku v Holešově.

Letní hudební akademie se nově rozdělí na orchestrální a sólové obory, což s sebou nese také její prodloužení na 13 dní. Sólové obory nově doplní orchestrální akademie a přibyde hra na violu, violoncello a výuka komorní hudby. „Akademie dává příležitost mladým hudebníkům a studentům konzervatoří k rozšíření znalostí pod vedením špičkových hudebních lektorů. Díky novému členění na orchestrální a sólovou část se v příštím roce rozšíří délka jejího trvání i počet vyučovaných oborů,“ vysvětluje zakladatel LHAK Tomáš Netopil.

Program LHAK zahájí od 10. do 16. srpna orchestrální akademie, která vznikne ve spolupráci s Akademií klasické hudby, pořadatelem právě probíhajícího festivalu Dvořákova Praha. Vybrané studenty ve věku od 15 do 24 let v ní povedou první hráči České filharmonie. Orchestr ponese název Mladá filharmonie Dvořákovy Prahy a řídit ho bude během zkoušek i následných koncertů v Kroměříži a v Praze sám Tomáš Netopil.

Sólová akademie pak naváže od 15. do 22. srpna a oproti předchozím ročníkům přidá zmíněné nové obory studia i nové lektory, kterými opět budou špičkoví čeští interpreti. Konkrétně se budou moci přihlásit zájemci v oborech housle, lesní roh, zpěv, cembalo, trombón, klavírní spolupráce, hudební management a nově viola, violoncello a komorní hra. Své studenty si pak vyberou sami lektoři. Budou jimi opět Dalibor Karvay, Radek Baborák, Kateřina Kněžíková, Barbara Maria Willi, Lukáš Moťka, Zdeněk Klauda, David Mareček a Tomáš Netopil a poprvé se k nim připojí i Jiří Vodička, Pavel NiklMichaela Fukačová. Kromě hudební výuky se studentům dostane i vzdělání v oblasti sebeprezentace, a to jak formou přednášek, tak interaktivních workshopů. Přihlásit se budou moci od prosince 2019.

LHAK také chystá novou příležitost pro diváky, festival Hudební Kroměříž. Jeho hudební část nabídne tři koncertní řady – symfonickou, komorní a rodinnou. „Hudba se opět dostane například do Květné zahrady, nádherné památky UNESCO, ale také přímo do ulic města. Plánujeme také open air koncert,“ uvedla výkonná ředitelka LHAK Jana Kubáčová. Kromě koncertů program nabídne i doprovodné aktivity, jako happeningy, workshopy a přednášky. Podrobný program pořadatelé zveřejní v listopadu 2019.

Foto: Archiv LHAK

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky