KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Haydnovy hudební slavnosti zahájeny. Potřicáté english

„Zahajovací koncert patří už tradičně Symfonickému orchestru Konzervatoře Plzeň.“

„Zuzana Rzounková a Martin Sokol byli výborně intonačně sladěni a Telemannův dvojkoncert interpretovali doslova jedním dechem.“

„Mozartovo fugato v poslední části vyznělo díky jasným a inspirativním gestům dirigenta přesvědčivě.“

Letos se potřicáté koná na jižním Plzeňsku festival Haydnovy hudební slavnosti. Joseph Haydn byl v roce 1759 ve Vídni jmenován hudebním ředitelem hraběte Morzina. Trávil proto část roku ve Vídni a část poblíž Plzně, v Dolní Lukavici. Právě tam byl už tradičně v kostele svatých Petra a Pavla festival zahájen koncertem Orchestru Konzervatoře Plzeň pod vedením Jiřího Štrunce.

Letošní jubilejní ročník festivalu je dramaturgicky zaměřen na hudbu z rakouského prostředí a z barokní a klasicistní Vídně. Loňský ročník byl zaměřen na Itálii a Itálií inspirovanou hudbu 17. a 18. století. Joseph Haydn také letos slaví výročí 290 let od narození. Festival se během let rozšířil na širší oblast Plzeňska i samotnou Plzeň. Také se letos poprvé koná v září výstava k jeho výročí v Kopeckého sadech v Plzni, před budovou Konzervatoře. I letošní ročník na festivalu účinkují renomovaní umělci a soubory – jmenujme alespoň Kateřinu Englichovou, Jitku Hosprovou, Musicu Floreu, Collegium 1704, Stamicovo kvarteto nebo Consortium Musicum.

Zahajovací koncert patří už tradičně Symfonickému orchestru Konzervatoře Plzeň, který pod vedením svého stálého dirigenta Jiřího Štrunce uvedl díla vídeňských klasiků a Georga Philippa Telemanna. Jeho Koncert D dur pro dva lesní rohy a orchestr zazněl se sólisty Zuzanou RzounkovouMartinem Sokolem v úvodu podvečera hned po proslovech starosty obce Dolní Lukavice Vítězslava Opálka a ředitele České společnosti Josepha Haydna Milana Fialy. Oba sólisté, působící mimo jiné jako přední hráči v Symfonickém orchestru FOK, byli výborně intonačně sladěni a Telemannův dvojkoncert interpretovali doslova jedním dechem s jedinečnou společnou výstavbou každé fráze. Trochu překvapilo, že stáli až za komorním orchestrem, ale zvukově se v prostředí kostela, jehož původ sahá až někam k roku 1340, prosadili bezproblémově.

Orchestr se nechal pod vedením Jiřího Štrunce inspirovat k preciznímu výkonu plnému mladistvého nadšení v dalších dvou uvedených dílech. První symfonii D dur, zvanou „Lukavickou“ přednesl s jikrou a dostatečnými dynamickými kontrasty v první větě Prestu. Finale, označené také jako Presto, vyznělo i v komorním obsazení s noblesou a svěže. S hosty orchestru, hráči na hoboj, zůstali hrát i oba sólisté – hráči na lesní roh, společný part violoncell a kontrabasu už nezdvojoval fagot, což nevadilo.

Na závěr programu bylo zařazeno dílo Hudební žert F dur, KV 522 Wolfganga Amadea Mozarta. Obsazení díla je předepsáno pro smyčce a dva lesní rohy. V partituře jsou autorem schválně vkomponované disonance – ve druhé části v Menuetu v partech lesních rohů, v části Adagio na konci kadence koncertního mistra prvních houslí Mozart schválně vybočil z tóniny a pak v posledních třech taktech díla v závěrečné části Presto. Kompozice vyzněla živě, v Menuetu v sólu zazářila hráčka prvních houslí Sofia Mikula. Rovněž jakési Mozartovo fugato v poslední části vyznělo díky jasným a inspirativním gestům dirigenta přesvědčivě.

Závěr koncertu patřil přídavku – v úpravě pro lesní roh sólo (Zuzana Rzounková) a smyčcový orchestr zazněla skladba Oblivion Ástora Piazzolly. Sólistka dílo příjemně uvedla a neskrývala nadšení svojí spoluprací se studenty Konzervatoře Plzeň.

Festival Haydnovy hudební slavnosti se koná za podpory Plzeňského kraje, Ministerstva kultury, Města Plzeň, Státního fondu kultury ČR a dalších partnerů. Posluchači mohou do 12. 10. navštívit patnáct koncertů. Záštitu nad letošním festivalem převzaly dvě osobnosti, Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský, a Mgr. Pavel Šindelář, primátor města Plzně.

Foto: Eva Hajšmanová, Karel Naxera

Petr Novák

Petr Novák

Pedagog klavírní hry, sólista, komorní hráč a korepetitor

Studoval na Konzervatoři Plzeň, na Hudební fakultě AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy v Lipsku. Jako sólista spolupracoval s tuzemskými orchestry a se Symfonickým orchestrem v běloruském Brestu, recitály měl nejen doma v Plzni, v Praze a na festivalu Janáčkův máj, ale i v Německu. Těžištěm jeho činnosti je ale spolupráce s mladými studenty – instrumentalisty, a to jak na půdě Konzervatoře Plzeň, tak při korepetici například na Letních hudebních kurzech v Domažlicích, Letních hudebních kurzech Plzeňského kraje, Třeboňském letním setkávání a jinde. Per Novák spolupracuje nebo spolupracoval s renomovanými sólisty, nahrává pro Český rozhlas, jeho spolupráci s houslistkou Viktorií Kaunzner zachytil Bavorský rozhlas. Účinkoval ve významných sálech, zvláště v Británii - ve Wigmore Hall v Londýně, Bridgewater Hall v Manchesteru nebo v St. David´s Hall v Cardiffu. Po studiích působí už osmnáctým rokem v Plzni. Zapojuje se i do hudebně – publikační činnosti, mimo jiné pro Plzeňský deník.

www.novakpetr.com



Příspěvky od Petr Novák



Více z této rubriky