KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pohledem Petra Vebera (23)
Klasik Krzysztof Penderecki english

„Pašije podle Lukáše posloucháme dnes nejen jako svědectví doby, ale i jako dílo jednoznačně nadčasové.“

„Hudbu měl rád. Ale stromy podle svých slov také. Moc.“

„Úvahy, jestli avantgardu zradil, nebo jasnozřivě opustil, nechme otevřené.“

Krzysztof Penderecki, jehož život se uzavřel přesně před měsícem, 29. března, byl bezpochyby jedním z nejznámějších Poláků. Až skončí pandemie a odezní návazná opatření přijatá proti jejímu dalšímu šíření, uspořádá Polsko státní pohřeb. Zatím se na počátku dubna v Krakově v kostele Nejsvětější Panny Marie Královny Polska uskutečnila zádušní mše jen v rodinném kruhu. Urna je nyní v bazilice sv. Floriana, ve které podle staleté tradice začínala Královská cesta a slavná procesí a pohřby. Popel významného tvůrce bude ale nakonec uložen v Národním Pantheonu, v kryptě pod presbytářem krakovského kostela svatých Petra a Pavla.

Kondolence, které přicházely do Polska, i vyjádření účasti směřující od polských představitelů k rodině, měly jedno společné: hovořily o osobě „wybitnego kompozytora i dyrygenta Krzysztofa Pendereckiego“ jako o někom, kdo jedinečným způsobem spojoval novátorství a tradice a zásadně tak obohacoval a posunoval hudební umění, kdo už za života vstoupil do kánonu světové kultury. V hudbě byl v posledním víc než půlstoletí klíčovou osobností. Patřil jako mladý k avantgardě a vyhmátl nejen novou, zcela novou zvukovost i nový způsob, jak ji zapisovat, ale pak i nové prostředky pro její integraci do tradičnějších struktur.

Jeho Pašije podle Lukáše měly v Münsteru premiéru, když mu bylo třiatřicet. Posloucháme je dnes nejen jako svědectví doby, ale i jako dílo jednoznačně nadčasové. A s potěšením posloucháme i mnohé jeho pozdější kompozice. Mají v sobě mistrovství, mají tvar a emoce, mají svůj patos.

Po Krzysztofu Pendereckém zde zůstává jeho manželka Elżbieta. O čtrnáct let mladší. Svatbu měli, když jí bylo osmnáct, rodiče prý byli proti. Byli spolu pětapadesát let a polský tisk zdůrazňuje, že to bylo manželství krásné, pevné a funkční. A to i pracovně. Skladatel s širokým záběrem, zvaný k nejrůznějším příležitostem do zemí po celém světě jako autor, dirigent, pedagog i příjemce poct, v ní měl oporu a pomocnici, organizátorku a spolupracovnici. Krzysztof Korwin-Piotrowski, šéfredaktor polského hudebního portálu Orfeo, je skladatelovým synovcem. Podle jeho názoru by strýc bez ní nebyl tím, čím byl.

Povědomí o paní Elżbietě zlidšťuje pohled na velkého muže polské a světové hudby, který možná jednou bude především sochou na mramorovém podstavci na některém krakovském náměstí a méně už obyčejným člověkem. Podobně je dobré si uvědomit, že Krzysztof Penderecki mimo jiné rovněž stojí za vznikem a fungováním Evropského hudebního centra. Europejskie Centrum Muzyki v obci Lusławice nepříliš daleko od jeho rodiště, na mapě Polska dost dole vpravo, je místem setkávání mladých hudebníků s mistry interpretačního umění a skladateli i s významnými osobnostmi v širším kontextu humanitních oborů. Srdcem budovy je koncertní sál pro 650 posluchačů a jeviště o rozloze 200 metrů čtverečních. A je dobré vědět, že tvůrce u tamního zámečku založil arboretum. Hudbu měl rád. Ale stromy podle svých slov také. Moc. Je i proto vnímán jako muž kultury a přírody, jako vizionář.

Když Krzysztof Korwin-Piotrowski říká, že bratr jeho matky patří a bude v hudebních dějinách patřit do sousedství Beethovena a Mahlera, mohli bychom ho podezřívat z rodinných důvodů z menší soudnosti. Ale on zas tak moc nepřehání. Pokud bychom uvažovali, kdo z českých hudebních skladatelů požívá nebo požíval celosvětové pozornosti a úcty srovnatelné s Krzysztofem Pendereckým, budeme postupovat na časové ose bez výsledku tak dlouho zpět, až se dostaneme k Janáčkovi a Dvořákovi. A ve světové hudbě? Kdo z avantgardních tvůrců druhé poloviny dvacátého století snese srovnání s ohlasem, který vyvolával a vzbuzoval Penderecki: Boulez? Berio? Kurtág? Stockhausen? Xenakis? Schnittke? Gubajdulina? A nebo ještě někdo další z Poláků…?

Nemusíme si hrát na proroky, ale jednoznačně do pomyslného nebe k Beethovenovi a Mahlerovi projdou patrně Philip GlassArvo Pärt. Každý z nich jinak, ale oba obdobně geniálně a bez vypočítavosti vyšli vstříc publiku. V jejich sousedství se Penderecki určitě neztratí. Zůstane odlišným, ale podobně jedinečným tím, jakou spirálovitou cestou prošel. A úvahy, jestli avantgardu svým úkrokem k postmodernímu neoromantismu takzvaně zradil, nebo jasnozřivě opustil, nechme otevřené. Naši potomci v tom asi budou jednou mít jasněji, možná i jasno.

Foto: archiv Evropského Centra hudby, archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky